Aziz Nesin’in oğlu Ali Nesin seçimden sonra şunu sormuştu: “Biz bu halka ne yaptı da 80 yıldır bize oy vermiyorlar” sorusunun cevabı Menderes’in idam resminde gizlidir.
Bu halk bu resmi unutmadı…
CHP’ye ve onun desteklediklerine bu ülkede oy yok…
27 Mayıs darbesi sol kesimin öve öve bitiremediği bir darbe olmuştur. Çünkü onlara göre dinci muhafazakar bir iktidar sona ermiştir. Geleneksel olarak solun özgürlük ve insan haklarını dikkate aldığı düşüncesi Türkiye’de dikkate alınmamaktadır. Türkiye’de özgürlükler ve insan hakları hep ideolojik eksenli bakılır ve sol hareketler sistemi meşrulaştırma aracı olarak kullanılmıştır. Bu sistem, din karşıtı bir söylem üzerine oturmuş bir sistemdir. Halkın değerlerine yabancılaşmış ve halkı batı değerleriyle donatarak batının gönüllü sömürgesi haline getirmeyi kendisine vazife olarak bilmiş, bunu çağdaşlık olarak yorumlamıştır.
Sol hareketler 27 Mayıs darbesini Menderes hükümetinin antidemokratik hareketlerine karşı bir özgürlük hareketi olarak selamlarken, aslında Tek parti diktası dönemini ve bu dönemdeki halka tepeden bakan jakoben yönünü özlemiştir.
Sol cenahtan 27 Mayıs’ın gerekçesi bu şekilde anlatılırken sağ ve muhafazakar cenah ise menderes hükümetinin chp iktidarının antidemokratik uygulamalarını düzeltmeye hatta Türkçeye çevrilen ezanın tekrar asli diline döndürülmeye ismet inönü’nün ve arkasındaki güçlerin tepki gösterdiğini beyan eder. Ama sağ cenah buna rağmen Menderes dönemine yeterince sahip çıkamamış, dönemin tarihsel araştırmalarını yapamamıştır. Bu durum da sağ cenahtaki entelektüel kısırlığı göstermesi açısından önemlidir. Hatta Demokrat partinin manevi mirasçısı olduğunu iddia eden adalet partisi gibi partiler bile bu dönemin araştırılması mağdurların haklarının verilmesi ve halka anlatılması konusunda pasif davranmış, sadece mirasın üzerine konarak siyasi rant elde etmiştir. Ülkemizdeki halk sağ duyusu ile bu döneme ve menderese önem vermiştir.
27 Mayıs ihtilali maalesef ideolojik parantezin dışına çıkılarak tarafsız bir şekilde incelenmemiştir. Sol hareketler, bir başbakan’ın idam edilmiş olmasına rağmen bu darbeyi alkışlarken aslında ne kadar totaliter olduklarını, özgürlük derken ne kadar özgürlüğe karşı olduğunu, baskı derken ilk fırsatta askeri darbelere sığındığını göstermesi açısından turnusol işlevini göstermiştir.
Sol’un askeri darbelerden medet umması, onların halkla kaynaşmadığını ve halktan bir taban oluşturamadıklarını bunun yerine belli kurumlarda güçlenerek yönetimi ele geçirmeye çalıştığını göstermektedir.
27 Mayıs Türkiye tarihinin ilk askeri darbesi olması ve askeri darbeler geleneğini başlatması açısından da önemlidir.
Artık askerler veya iktidara seçimle gelme olasılığını kaybedenler gayri meşru yollara tevasül etmeyi çağdaşlık olarak göreceklerdir. Bundan sonra her on yılda bir darbeler oluşacaktır. Hatta son 28 şubat post modern darbesi ile şekil bile değiştirecektir. Türkiye’nin gelişiminin önünü kesen ve ülkenin kaynaklarının belli bir kesime peşkeş çekilmesini sağlayan süreçtir darbeler.
Son darbe teşebbüsü de 27 nisan e muhtırası ile yapılmaya kalkışıldı. Bu darbeye karşı AK Parti hükümetinin yiğitçe durması ordudaki darbecilik geleneğinin artık bittiğini gösterdi. Ardından 15 temmuz darbe teşebbüsüne karşı halkın direnmesi de halkın artık bilinçlendiğini ve askeri vesayete geçit vermediğini göstermesi tüm darbe heveslilerin heveslerini kursaklarında bırakmış oldu.
Ülkemiz siyasi erki ve halkı ile artık bilinçlenmiş ve birilerin sürekli ülkeyi silah zoruyla geriye itmesine artık seyirci kalınmaması gerektiğini anladı.
İbrahim Halil Er
Ferdi Aytekin
Biri şimdi çıkıp tum dunyada evrensel dil mesaj olan arapça ezanı türkce okutuyorum dese yasaklasa. Ne olur ? Yer yerinden oynar iç savaş çıkar ?
Lakin nasil bir sindirilmislik ki, nasıl bir korku ki, bunu 80 yıl önce hemde 18 yıl kadar uzun zaman sürdurebilmisler bir musluman ülkede ki, buna dunyanin super gucu devletleri bile isgal ettigi yerde cesaret edip tesebbus dahi edemezken. Bunu 18 yıl sürdurebilmeleri bile ne kadar buyuk bir zulm ve iskece baski diktatörluk altında kaldıgina en buyk delalettir.
Bunu günumuzde dunyada sadece bir kisi yapabilir ,kim ? Kuzey kore lideri. Onlarin durumu gibi bi4 durumdaymisiz anladıgim kadariyla o dönemler ulke psikolojisi olarak. Kendide modern bir chpli olan Sosyetik menderesi bile seriatçlikle suclayip linc etmisler ya faha fazla söze gerek yok.
Urungu Okan
Ferdi Aytekin aşırı derecede abartmışsınız…!
Bizim Alimler/ekoller içinde hatta en önemlileri tarafından, “Türkçe ibadet” konusunda görüş/uygulama olmuş mu?!! evet olmuş.. O zaman dağılabilirsiniz.. (kuzey kore ile karşılaştırmak,abesle iştigaldir..! )
Ferdi Aytekin
Urungu Okan abicim astigi astik kestiğı herkes kestikmis anladigim kadariyla, kimin hikayesine bakarsam bakim, herkeste bir korku.kimsenin kendisinin karsisinda konusamadıgi. Korktuğu bir fogur atattirk figuruki halada öyle, ismiyle bile hala zulmler yapılir millete psikolojikman.
Nazim hikmet solcularin efsanne şairi surgunde ölmüş, bakiyorum kimin zamani kim gondermiş ? Dersimliler surekli yas tutup ağlaşır lanet okurlar katlimandan bahsesip , kim yapti kimin zamani soruyorum ayni isim auno dönem, d8ndara soruyorum ayni donem ayni isim. Kimin ne sorunu ne derdi varsa bakiyorum hep o donemlere ait ayni isimde yogunlasiyor dillendiremeselerde fazla. Ozaman belliki buyuk bir sorun var, illa tarihci olup arastirmaya gerek yok. Kabaca bakimca benim gorduklerim böyle.
Bana soru4san seviyormusun sevmiyormusun, bilmiyorum tanımiyorum. Herkes birseyler diyip duruyor, abartilarda vardir nefrettetipki ovgude oldugu gibi, o yuzden konusulup tartisilamadigi icin seffafca o kurulus donemindeki tar8hler sahıslar olaylar hala gunumuzde de. Bu yuzden yorum yapamiyorim tek bildigim boyle kabaca tarafsiz bakinca sade duz mantikla. Dogrularinin yaninda yanlislarida çok olan bir isim mis , lakin kutsandigi icin tam olarak taniyamiyoruz veya hatalar8ndan ders cikramiyoruz. Belkide va4dir yaprigi zulmlerin kendine gore savunmasi mantikli izahatleri o devirde bilemiyorum tarafsiz tarihciler tarafindan tartisilamayinca böyle ekranlarda programlarda.