Bir komutan savaş bitinceye kadar teyakkuzdadır.
Kazandım demez
Kibir yapmaz
Yoksa kaybeder…
Savaşta bir çok cephede ayni anda savaşamazsınız (birinci dünya savaşındaki sorunumuz ayni anda bir çok cephede savaşmak zorunda kalmamızdı). Ordunuzu parçalayıp tüm cephelere gönderirseniz merkezin zayıf düşer ve güçlü bir saldırı ile kaybedersin. Kanatlarda başarılı olsan bile kalpte yani merkezde zayıfsan kaybedersin.
Bu nedenle büyük komutanlar yanıltma ve dikkat dağıtıcı hedeflere değil düşmanın ana damarını tespit edip oraya yüklenirler.
Ana damarı yok ettiniz mi diğer cepheler kendiliğinden düşer.
Ordun çok ve güçlüyse kanatlardan saldırırsın
Böylece kalbi yani merkezi kuşatır teslim olmaya zorlarsın.
Ya da düşman tamamen kalbin merkezin etrafında kenetlenmişse
Oraya saldırsan kalbin merkezin etrafındaki halkayı geçemezsin.
Yapacağın hamle kalbin etrafındakileri oradan uzaklaştırmak yani çekmektir.
Bunun yolu da tuzak ve en etkilisi sahte ricattir. Meşhur hilal taktiği yani kurt kapanı taktiği budur.
Kaçtığını sanan düşman kanatları açılır ve kovalamaya kalkışır. Bu durum kalbi yani merkezi zayıflatır. Bu ara düşmanı gözleyen ve böyle bir fırsatı kollayan başka bir kuvvet tüm gücüyle kalbe yani merkeze saldırır ve savaşı kazanır.
Yani zayıflayan, savunma kalkanları azalan kalbe -merkeze- asil kuvvetinle girersin. Uhut Savaşanda kaybetmemizin nedeni budur. Ganimetler için merkezin etrafından uzaklaşan kanatlar kalbin zayıflamasına ve savunmasının düşmesine neden oldu. Böyle bir fırsatı kollayan Halid b. Velid komutasındaki düşman kuvvetleri kalbe saldırarak savaşı kazandılar.
Düşmanın müttefikleri çoksa hepsiyle ayni anda savaşmak askerlerin dağılmasına ve merkezin zayıflamasına neden olur. Bu da yenilgiyi doğurur. Bunun için düşman ittifakını dağıtmaya ve birileriyle boğuşmasına çalışarak düşman sayısını azaltmak ya da güvensizlik oluşturmak gerekir. Malazgirt savaşında bu yapıldı. Bizans ordusundaki oğuz ve Peçeneklerle anlaşıldı. Ayrıca düşman kuvvetleri içindeki Normanlarla Rumlar arasındaki ihtilaf da kullanıldı.
Resullah da Yahudilerle Mekkelilerin ittifakını bozmak için Mekkelilere taviz vererek barış antlaşmasını ( hudeybiye) imzaladı. Böylece düşman cephesini bozdu.
İbrahim Halil ER
Bir komutan olarak hz. Muhammed (sav) kitabımızdan. Yakında basılıyor.