Hz. Ali’nin çocukları konusunda değişik rivayetler bulunmaktadır.
Genel olarak on dört oğlu ve on yedi kızı bulunduğu (bk. Taberî, V, 153-155) belirtilmekle birlikte erkek çocuklarının on yedi, kızlarının ise on sekiz (bk. Ya‘kūbî, II, 213), yahut küçük yaşta ölen Muhsin (Muhassin) hariç erkeklerin on dört, kızların da on dokuz olduğunu bildiren rivayetler de vardır (bk. İbn Sa‘d, III, 19-20).
Bu arada on bir oğlu ve on altı kızının bulunduğu da nakledilen haberler arasındadır (bk. Mes‘ûdî, et-Tenbîh, s. 274).
Hz. Ali’nin çocuklarını annelerine göre şöylece sıralamak mümkündür:
1. Yaşadığı müddetçe üzerine başka bir kadınla evlenmediği eşi Hz. Fâtıma’dan Hasan, Hüseyin, küçük yaşta ölen Muhsin, (büyük) Zeyneb ve (büyük) Ümmü Külsûm.
2. Ümmü’l-Benîn bint Hizâm’dan Abbas, Ca‘fer, Abdullah ve Osman. Bunların hepsi Kerbelâ’da şehid edilmiş olup sadece Abbas’ın nesli devam etmiştir.
3. Leylâ bint Mes‘ûd b. Halîl’den Ubeydullah ve Ebû Bekir. Hişâm b. Muhammed’e göre her ikisi de Kerbelâ’da şehid edilmiştir. Muhammed b. Ömer ise Ubeydullah’ın Muhtâr es-Sekafî tarafından öldürüldüğünü, ikisinin de neslinin devam etmediğini belirtmektedir (bk. Taberî, V, 154).
4. Havle bint Ca‘fer b. Kays’tan Muhammed b. Hanefiyye (Muhammed el-Ekber).
5. Esmâ bint Umeys el-Has‘amiyye’den Yahyâ ve Muhammed el-Asgar. Her ikisinin de nesli devam etmemiştir.
Aralarında Vâkıdî’nin de bulunduğu bazı tarihçilere göre Muhammed el-Asgar Hz. Ali’nin bir câriyesinden doğmuş ve ağabeyi Hz. Hüseyin’le birlikte Kerbelâ’da şehid edilmiştir.
6. Ümmü Habîb bint Rebîa’dan Ömer ve Rukıyye. Ömer seksen yaşına kadar yaşamış ve Yenbu‘da vefat etmiştir.
7. Ümâme bint Ebü’l-Âs’tan Muhammed el-Evsat.
8. Ümmü Saîd bint Urve’den Ümmü’l-Hasan ve (büyük) Remle.
9. İsimleri bilinmeyen diğer zevcelerinden Ümmü Hânî, Meymûne, (küçük) Zeyneb, (küçük) Remle, (küçük) Ümmü Külsûm, Fâtıma, Ümâme, Hatice, Ümmü’l-Kirâm, Ümmü Seleme, Ümmü Ca‘fer, Cümâne ve Nefîse.
Taberî’nin Vâkıdî’den naklettiğine göre Hz. Ali’nin nesli oğulları Hasan, Hüseyin, Muhammed b. Hanefiyye, Abbas ve Ömer yoluyla devam etmiştir (bk. Taberî, V, 155). DİA
ibrahim halil er
Bülent Sonar
Kıymetli hocam hepsi kerbalada yada evvelinde öldüler ise bu seyyidlerin sulbü nerden geldi ortalık seyda dolu ?
Urungu Okan
Bu kadar çokmuydu? ( emevi prizmasından geçtiği için, Hz. Ali hakkındaki her türlü bilgi için, iki kere düşünmek gerek. Bir arkadaşım özellikle bunu vurgulardı.. Hadis Ravilik sayısını bile buna örnek gösterirdi.. {eşyanın tabiatına aykırıdır diyerek})
Halid Öztürk
Sayın hocam çocukların sayılarını yazdınız da
Kaç eşi kaç cariyesi vardı kaldı.
Mustafa Ak
Hocam Hz. Fatıma soyundan gelen kızlarından aile devam ediyor mu
Naki Ateş
Hz.Hüseyin’in ra.oğlu hz.Zeynel Abidin ra.soyu devam etmiştir,diğerlerini H.İbrahim Er hocamız açıklasın.