Orucun Arapça karşılığı Savm’dur. Peki Savm’ın dini ve sözlük anlamı nedir?
Oruç’un Arapçası“savm”ve“sıyam”dır. Savm kelimesi; Arapçada “bir şeyden uzak durmak, bir şeye karşı kendini tutmak, engellemek” anlamında kullanılır. “saim” kelimesi de “oruçlu” anlamına gelmektedir.
Şer’i anlamı ise; Fecri saniden, güneşin batmasına kadar insanın oruç niyetiyle yemeden, içmeden ve cinsel ilişkiden uzak durmasıdır.
Türkçede savm karşıtı olarak kullandığımız oruç kelimesi Farsça’dan alınmıştır. Farsçadaki Ruze kelimesinin bozulmuş şekli olup anlamı da Allah’a ibadet amacıyla yeme içme gibi birçok şeyden belli bir süreliğine kendini alıkoyma. Aynı şekilde Kürtçe’de de roci/rocik kelimesi kullanılmakta olup, o da Farsçadaki ruze kelimesi gibi gün anlamına gelmektedir. Hatta bazı Türk yörelerinde bile bu şekilde kullanılmakta veya oricik denilmektedir.
KEFARETLER VE YEMEK
Ramazan orucu geçti. Bazılarımızın üzerinde bir şekilde kefaret oluşmuşsa veya başka hatalarımızdan dolayı üzerimize kefaret oluşmuşsa en pratik ve rahat çözüm fakire yemek yedirmektir. Özellikle göçmenlerin ülkemize geldiği ve ihtiyaç sahibi oldukları göz önüne getirilirse kefaretlerimizi bu insanlara yemek yedirerek yerine getirelim. Böylece hem biz manevi bir sorumluluktan kurtulmuş oluruz ve hem de etrafımızıdaki fakir insanlar nasiplenmiş olurlar.
Bazı alimler yemeğin bedelinin de verilebileceğini söylerler. İşte 61 gün oruç tutmak istemeyene 60 fakiri doyurarak bu sorundan kurtulma ruhsatı. Kefaretler sadece oruç için değildir. Zihar ve yemin kefaretlerimiz de vardır ki özellikle yemin konusunda hiç dikkat etmiyoruz.
Hem manevi bir sorumluluktan kurtulma ve hem de sosyal bir konuya faydamızın olmasını istiyorsak bu fikri yayalım…
İbrahim Halil ER