İnsan’ın Ahlaklı olmasını din mi sağlamış? yoksa Ahlak din dışında bir şey midir?
Akşam katıldığım bir sohbette bu konu gündeme geldi… acaba ahlak din ile mi yoksa ayrı bir şey mi?
Genelde katılımcıların çoğu din ve ahlakın ayrı bir şey olduğu, pek ala dini inancı zayıf olan birisinin ahlaklı, dindar birisinin de ahlaksız olabileceğini söylediler…
İlk anda bu yorum akla uygun ve makul olduğu düşünülebilir…
Gerçekten de ahlak ayrı bir şeydi din ayrı bir şey…
ama biraz düşününce aslında öyle olmadığı da görülmektedir.
Yani inanlarına ahlakı tavsiye etmeyen ve ahlaklı olmak için zorlamayan bir inanç olabilir mi?
Dindar olup da ahlaksız olan birisi gerçekten dindar olabilir mi?
Din ve ahlak gerçekten ayrı mı olur?
Yani hırsızlık etmeyin, yalan söylemeyin, kul hakkı yemeyin, iftira etmeyin, gıybet yapmayın, zina etmeyin, fitne çıkarmayın, fakire düşküne yardım edin, ana babaya itaat edin vb.. diyen bir din müntesibi bunun zıddına davranıp aynı zamanda dindar kalabilir mi?
Buna rağmen, dindar olmayıp bu kurallara uyan ahlakı kendine erdem edinen inansanlar da vardır…
Evet, din aslında ahlak normlarını ortaya koymuştur. Yani aklımızın bize doğru olarak yansıttığı bol para kazanmak ve bu uğurda her yolu deneyebilme dürtüsü din tarafından yanlış olduğu bize telkin edilmiştir. Ya da güzel bir bayanla tanışıp karşılıklı rıza üzerine ilişki yaşamayı ahlaklı görebilirken din bunu yasaklayabilir…
Yani ahlaki erdem sahibi olmak için dindar olmak gerekmez ama dindar olan birisi mutlaka bu ahlaki erdemlere sahip olmalıdır. Eğer dindar olup da bu ahlaki erdemlere sahip değilse o gerçekte dindar değil belki de munafıktır ya da dini bir kisve olarak kullanıyor…
Sonuçta ahlak için evrensel değerler var ama onu bir vicdan ile kontrol etmezseniz bir yere kadar sürer. Yani insanın büyük emekler vererek elde ettiği serveti hiç tanımadığı insanlara infak edebilmesi de aynı zamanda büyük bir ahlaki erdemdir ve bu aşamaya gelmek hiç de kolay değildir. Bize çok ahlaklı diye tanıtalan birçok insan malını infak etmeyi hiç de hoş görmeyebelir… gündelik ilişkileri alan memnun, satan memnun bakışıyla doğru görebilir…
İbrahim Halil ER
Ebubekir Yaman
Batı(l) düşüncesi bölücüdür, Tevhid’e ulaşması beklenmez. Batı itikadı zahiren de geçmiş maalesef inancımıza. Elhâk, efendimiz (sav) güzel ahlâkı tamamlamak için gönderilen bir dinin elçisi değil midir zaten?
Ferdi Aytekin
Şöyle bir hadis vardı yanlış hatirlamiyorsam eskiden aklımda kalmistı hocam ” Ben ancak ve ancak güzel ahlakı tamamlamak için geldim” diye.
Din ne demek ?
Sadece yaratıcıyı bilmekmidir ?
Yoksa dinin diger âçılmalırından biride ahlak degilmidir zaten ?
Ahlaksız bir din, din olabilirmi veya ahlaksız bir dindar dindar olabilirmi zaten. Olsa olsa dine inanan ahlaksiz bir insan olur. Bu onun inanışına ne kadar helal getirir , onuda hesap günü mahserde dinin asıl sahibi olan yüce yaradan takdir edecektir muhakkak. Din bir manevi elbise ise, hele ki dindarlık gibi adeta, ALLAH c.c halifeliği iddiasındaki bu hırkayı giymis bir dindar insan, ALLAHU TEALAYI kötu reklam ettigi tanıttıgı için muhakkak bir cezası olur elbet. Cünku din şahsilikle beraber kamuya açıktırda, böyle temsili bir çok vebalde yüklü bir olgudur elbet.
Soruyu söyle sorursak : musluman rüsvetçi dolandirici olurmu, sapık olurmu , hırsiz olurmu, katil cani olurmu, namussuz serefsiz onursuz pislik olurmu ? Diye sorsan herkes hep bir ağızdan olmaz kardesim der ? Bu muslumana hakarettir muslumanliga islama hakarettir. Ozaman bu cevapta diger cevaplarda otomatikman verilmis olmazmı. Olur diye yakistiriyorsanız , ozaman fazla kizmanin manasi yok bu işleri yapan muslumanlara.onlarda serefsiz musluman namussuz musluman kategorilerine girmis olur madem boyle bir kategori varsa ?
Dip Not : Şimdi hocam yine kizacak ,ferdi çorba ettin uhrevi hayalgucun fantazilerinle mevzuyu nerden nereye getirdin hesabı, ama ne yapım duramiyorum boyle dalinca dusunceye ondan sonra bende işin icinden çıkamiyorum böyle sorgulamaya başlayınca mevzuları
Ali Bülent Dilek
O zaman dinin temeli ahlaksa ahlaki bozuk bir müslüman dinsiz ,ahlaki düzgün bir budist dindardir diyebiliriz.
Ferdi Aytekin
Ali Bülent Dilek yok dinsiz denmiyor fikihen gördügum kafsriyla benim fikihi bilgim yok ilmim yok, dinden cikma kuralları var ama dindsr olmamis oluyor, gunahkâr oluyor, dindarliktan kastiniza bağlı. Benim dindsrliktan kastım kendini adamıs insana dindar denir digerine dina inanan denir sadece.bu yuzde islamiyet olarak degilde, genel dinler olarak dindarliktan kstinizsa tsbiki o budizm dinine inanan insan digerinden daha dindar. Inandigi dinin gereklerini yerine getirdiği için. Dinin geregini yerine getirene dindar derim ben. Digerleri sadece inanan. Inanir ama yapmaz o ayri mevzu inanc ayri amel ayrıymiş sonuçta.
Ibrahim Er
و انك لعلى خلق عظيم
Adil Duran
Etik Halka göre doğru olanı yapmaktır,Ahlak Hakka göre doğru olanı yapmaktır…sadece tapınma ritüellerini yerine getiren Ahlaksız kişi Dindar olamaz
Dindar kişi de Ahlaksız olamaz
Hakk katında Din sadece İslamdır.
Mustafa Taşer
Ahlaksız dindar olamaz, olsa olsa mınafık olur
Yaşar Şahin
Gerçek dindar kesinlikle ahlak sahibidir. Ancak dindar bilinenlerden maalesef ahlaksız çıkabiliyor. Bu da İslâm karşıtlarına malzeme sunuyor.