ALLAH’LA ALDATMAK
Hocam selamın aleykum “şeytan sizi Allah ile aldatmasın” şeklindeki ayetin manası nedir ?
cevap
يَا أَيُّهَا النَّاسُ إِنَّ وَعْدَ اللَّهِ حَقٌّ فَلَا تَغُرَّنَّكُمُ الْحَيَاةُ الدُّنْيَا وَلَا يَغُرَّنَّكُم بِاللَّهِ الْغَرُورُ
Ey insanlar! Şüphesiz Allah’ın vaadi gerçektir. Sakın dünya hayatı sizi aldatmasın. Sakın çok aldatıcı (şeytan), Allah hakkında sizi aldatmasın. (fatır 5)
Aslında ayette şeytan ifadesi açık bir şekilde yazılmamıştır. Ğerur kelimesi geçmektedir. Ğerur kelimesi çokça aldatan anlamına geldiğinden alimler bunu şeytan olarak tefsir etmişlerdir. Ama biz, bizi Allahla altatan her türlü ins ve cin şeytanı olarak bunu genelleyebiliriz. Alimlerin şeytan olarak tefsir etmesi bir sonraki ayetten dolayıdır. bir sonraki ayette “şeytan sizin apaçık düşmanınızdır” ifadesinden dolayı. Ama biz bunu her türlü aldatıcılar olarak genelleyebiliriz.
Peki Şeytan veya onun yardımcıları bizi Allahla nasıl aldatırlar?
Biz ma’siyet ve günahlar içindeyken bize “Allah’ın rahmetinden ve affedici özelliğinden bahsederler” Allah bizi af eder derler. Böylelikle günahlarımızda ısrar etmemize neden olurlar. Halbuki ayetin başına “Allah’ın va’dinin hak olduğu belirtilmiştir.” Bu va’d nedir?
Bu va’d, iyilik yapanların cennete, kötülük yapanların cehenneme gidecekleri herkesin yaptıklarının karşılığını bulacakları bir yere gidecekleriyle ilgili va’d’dir.
İnsanları Allah’la aldatanların sözlerini sık sık duyarsınız. Onlar derler ki: Bi kereyle bir şey olmaz. Allah af eder. Allah ğafururrahimdir. Tövbe edersin ve tövbeni kabul eder, gibi sözlerle küfürde ve günahkar halde ısrar etmemizi ve sürdürmemizi sağlarlar ve bir gün gelir ecel tepemize dikilir tövbe edecek zamanı da bulamayız.
Şeytan Hz. Havva’yı nasıl aldattı? Sonsuz bir şekilde cennette yaşama ile..
Bazı okunuşlarda da ğurur şeklinde geçmektedir. bu durumda kanma ve kendini kandırma anlamına gelir.
Sonuç olarak Şeytanın ve yardımcılarının aldatması vesvese şeklinde olur. özellikle günah işleyen insanda pişmanlık oluşup vaz geçmemesi için Allah’ın affedeceğini belirtir.
Ayrıca, güzel sözlerle bizlere yaklaşırlar. Görünüşte iyi bir şey tavsiye ederler ama aslında burada bizi aldatma vardır. Yani şeytan gelip bize sürekli kötü şeyleri emredecek kadar salak değildir. Hatta bazen gelip namaz kılmamızı, çok oruç tutmamızı tavsiye eder. Ardından biz bu ibadetleri yaptığımız için kibre kapılırız. Bu ibadetleri yapmayan insanları küçümser, onlar cehennemlik biz cennetliğiz deriz. Bazen de insanlar gelip Allah adını kullarak bizim dini duygularımızı istismar ederler.
Ayet her halukarda bize uyarı niteliğindedir.
İbrahim Halil ER