Ayasofya 1 Şubat 1935 yılında müze olarak yerli ve yabancı ziyaretçilere açılmıştır.
Fakat aslında Ayasofya’nın kapatılması diye bir bakanlar kurulu kararı yoktur.
Verilen karar, Ayasofya’nın tadilatının yapılmasından dolayı geçici olarak kapatılması ve bu süre zarfında arkeolojik kazıların yapılması, arkeolojik kazılarda elde edilen bulguların burada sergilenmesidir.
Aslında Ayasofya’nın kesin olarak kapatılıp müzeye çevrilmesi bir hile sonucu olmuştur.
Atatürk hayatta iken kazılar devam ediyordu. CHP dönemindeki Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel, olayı Atatürk’e mal etmek için sahte evrak hazırlayarak olayı oldu bittiye getiriyor. Bu konuda çalışması bulunan gazetesi Ziyad Ebuzziya, ilgili bakanlar kurulu kararı hakkında da şöyle söyleyecektir:
“Hasan Ali Bey mi, yoksa kendisi gibi düşünen başkaları mı bilmem, Ayasofya’nın, ibadete de açık olmasını önlemek için, “ibadete kapalı olması isteğinin Atatürk’ün fikri olduğu” zehabını vermeyi böylelikle, “Atatürk’ün bu isteğine karşı gelinmesin” gibi bir hava yaratmayı düşünmüş olacaklar ki, 1947 de, ufak bir broşür yayınladılar.” Bu broşürün 64-65. sahifelerinde Ayasofya’nın müze yapılmasına dair, Maarif Vekaleti ile Vakıflar Umum Müdürlüğü arasında geçen yazışmalar -yukarıda bunlardan parçalar verdik-geçirilmiş, altına da şu satırlar eklenmiştir: “Bu iş İcra Vekilleri Heyetince 24.11.1934 de görüşülerek, camiin çevresindeki evkafa ait binaların, Evkaf Umum Müdürlüğünce yıktırılarak temizlettirilmesi ve diğer binaların istimlak, yıkma ve binanın tamir ve muhafazası masraflarının da Maarif Vekilliğince verilmek suretiyle, Ayasofya camiinin müzeye çevrilmesi tasvip ve kabul olunmuştur.” 24.11.1934
Tarihin altına “Reis-i Cumhur Atatürk” ismi, daha altına da, kararnamelerde olduğu gibi, Hükümeti teşkil eden vekillerin isim ve soy adlarının ilk harfleri konmuştur. Bu yazının başına da, başlık olarak “KARARNAME” ismi oturtulmuştur. İşte bu “KARARNAME” başlığı Ayasofya’nın bir “İcra Vekilleri Heyeti kararı ile” müze yapıldığına herkesi inandırmıştır! Hâlbuki bu doğru değildir! Uydurmadır’ Resmi Gazetede, 1934 Kasımına ait, 19 adet numarası bulunan “Kararname” ile 67 adet numara almamış, tayin ve saire ile ilgili “Kararname” yayınlanmıştır. Hepsi bu kadar. Hiçbiri Ayasofya ile ilgili değildir.
Görüldüğü gibi günümüzde büyük sansasyonellere konu olan Ayasofya’nın Müze olması tamamen bir hileyle düzenlenmiştir.
İbrahim Halil ER