Eskiden başlangıç meridyeni burasıydı. Dünya zamanı buraya göre ayarlardı. Sonra İngiltere aldı. Bir tarih var burada. Dünya ya ayar çekiyorduk burada.
Aslında tüm yollar Roma’ya çıkar sözü bildiğimiz Roma şehri değildi.. Roma İmparatorluğunun başkenti olan İstanbul’du.. Çünkü tüm yollar İstanbul’daki bu başlangıç meridyenine göre kendisini ayarlardı.
Dünya egemenliği İngiltere’nin eline geçince Londra’yı dünyanın merkezi haline getirmek için başlangıç meridyenini buraya taşıdı. Liderlik sadece savaşlarla değil bilimle de olur..
Milyon Taşı, İstanbul’da Yerebatan Sarnıcı’nın giriş kısmının yakınında bulunan bir taştır. Bugüne kadar birçok kişinin fark etmeden yanından geçtiği bu taş, tarihi bir özellik taşıyor. 4. yüzyılda Roma İmparatoru I. Konstantinus tarafından dikildiği kabul edilen taş, İstanbul’a ulaşan Antik Roma yollarının başlangıç noktası ve dünyadaki diğer şehirlerin İstanbul’a olan uzaklıklarının hesaplanmasında kullanılan sıfır noktasıdır. Milyon Taşı, Roma kültüründe önemli bir tarz olan tetrapylon (dört sütun, dört kapı ve bir kubbeden oluşan dikdörtgen yapı) şeklinde yapılmıştır. Yapıldığı dönemde kubbesinde kabartmalar ve heykeller bulunsa da zamanla tarihi taşın bir kısmı yıkılmıştır.
1884 yılına kadar sıfır meridyeninin Milyon Taşı’nın bulunduğu İstanbul’dan geçtiği kabul edilirdi. Dolayısıyla dünyada birçok ülke saatlerini İstanbul’a göre ayarlardı. Hatta haritalar bu nokta esas alınarak hazırlanır ve yönler buraya göre bulunurdu. 1884’te Washington’da düzenlenen Uluslararası Meridyen Kongresi’nde başlangıç meridyeninin konumu İstanbul’dan Greenwich’e taşınmıştır.
İbrahim Halil ER
Gökbilimsel maksatlı çalışmalar için ise Washington gözlemevi noktası kabul edilmiştir.