Hayvancılığı geliştirmek için çaba sarf edelim. Bu konuda hükümetleri sıkıştıralım. Ama bunu yapacak olan ben değil doğrudan bu sektörün içinde olanlardır. Köylü ve çiftçilerdir. Bizde sadece hayvancılık değil tarım da bitti. Bugün her şeyi ithal eden bir ülke olduk ki bu da spekülasyonlara bizi açık hale getirmektedir.
Benim hayvancılık yapan arkadaşlarım var, eğer hayvanları kurbanda satmazlarsa yarı fiyatına kasaplara veya et balığa satmak zorundalar. Çünkü beslemeleri gereken bir aileleri var. Ayrıca hayvancılık için beslenen hayvanların çoğu erkek hayvanlardır ve bu hayvanlar beklediklerinde hem etleri kartlaşır ve hem de masraf olurlar. Burada kesimini yasaklamamız veya sınırlandırmamız
gereken dişi hayvanlar olmalıdır. Yani henüz doğurma özelliğine sahip olan dişilerin kesilmemesi gerekir. Dişi hayvanları koruduğumuzda hayvancılık gelişir. Ama maalesef düve kesimi çok yaygın olduğundan üreme hızı da düşmektedir.
Hayvancılığın gelişmesi için bizim hayvan cinsimizi de ıslah etmemiz gerekir. Yani aşırı kilolu veya aşırı süt veren hayvan cinsini oluşturmamız gerekir.
Hayvancılığı da çiftlik hayvancılığı şekline sokup sıkı bir bakımdan geçirmemiz gerekir. Yani büyük hayvan çiftlikleri kurmamız gerekir. Ülkemizde küçük baş hayvancılık yaygındır, bunun yanında büyük baş hayvancılığı da geliştirmeliyiz.
Fakat özellikle ülkemizin iklimine uygun ve doğurganlık oranı yüksek küçük baş hayvancılığını da desteklememiz gerekir. Çünkü yayla hayvancılığında büyük baş değil küçük baş hayvanlar uygundur ve yılda en azından iki doğum yapan bazı hayvan ırklarını millileştirmemiz gerekir.
Hayvancılığı geliştirmek için de köylüye hayvan dağıtmak çözüm değildir. Bizzat devletin hayvancılığa uygun bölgelerde geniş hayvan çiftlikleri veya kooperatifleri kurması gerekir. Bunu insanlara bırakması sorunu çözmez.
Çünkü bizim insanımızın hem böyle büyük bir sermaye birikimi yok ve hem de bilgi ve teknik donanımdan uzaktır. Bunu geniş çiftlikler ve kooperatiflerle organize edeceği gibi, bu hayvanlara da pazar garantisi getirmelidir.
Hayvancığın handikaplarından birisi de yem sorunudur. Ucuz ve besleyici yem üretmeli ve yem fabrikalarını da yaygınlaştırmalıdır.
Ek