Hz. İsmail’in sembolik olarak da olsa neden kurban edilmek istendiği hep aklıma takılmıştır… Allah, kulu ve Resulu olan hz. İbrahim’i ve onun oğlu hz. İsmail’i neden böyle ağır bir imtihana tabi tuttu?
Şimdi moda olan, kişinin nefsini feda etmesi, ibrahimce bir teslimiyet ve İsmailce bir adayış gibi edebiyat laflarına takılmayacağım…
Ben bir insanın imtihan ve deneme amaçlı dahi olsa kurban edilmeye götürülmesini sorgulamak istiyorum…
Böyle bir emre nedense karşı çıkılmıyor… iki taraf da bunu kabul ediyor ve sonra Allah, bir koç göndererek sorunu çözüyor…
Burada verilmek istenen bir mesaj var…
Hz. İbrahim’in yaşadığı dönemde çok tanrıcı inanış bulunmaktadır. İnsanlar, tanrıya bağlılıklarını göstermek için insan veya esir kurban edebilmektedir.
İşte Allah bu sembolik anlatımla veya böyle bir canlandırma ile insan kurban etmeyi yasakladığını göstermiştir. Eğer Allah’a yaklaşmak istiyorsanız bir hayvan kesmeniz yeterlidir demiştir.
Bazı toplumlar, Allah için hayvan keserken etini yemezler ve heykellerin dibine bırakırlardı. Allah bunu da yasaklıyor ve etlerinin kendisine ulaşmadığını belirterek, bu etlerin fakirlere verilmesini emrediyor. Yani eğer, Allah’ı memnun etmek istiyorsanız etini Allah rızası için fakirlere dağıtmanız yeterlidir diyor…
Özetlersek
Kurban kıssası ile Allah için insan kurban edilmesi yasaklandı.
Allah için kan dökülecekse bu bir hayvan olması istendi..
Allah için kesilen hayvanların etlerinin Allah’a ulaşmayacağı belirtilerek bu etlerin fakirlere verilmesi tebliğ edildi.
Kurban kıssası, Sümerlerden beri ve hatta ondan önceki toplumlarda yaşanan tanrıya kurban etme, onun için kan dökme geleneğini ıslah ediyor ve insan yerine hayvan kesilmesini emrettiği gibi onun etinin de muhtaçlara verilmesini bildiriyor…
Eski inanışlar, tashih ediliyor, doğru yöne kanalize ediliyor.
İbrahim Halil ER
Fatih Karaarslan
Tanrılar İçin kan dökülmesinin anlamı nedir? Allah neden kan dökülmesini yasaklamıyor da olursa hayvandan olsun diyor? Bunun insanın psiko-biyolojik , sosyo-kültürel varlığı ile ilgili olarak ontolojik açıdan bir anlamı var mıdır?
Ismail Aydos
Elinize sağlık üstadım