Sevgili ve Yar Arasındaki Fark
Günümüz gençleri ve hatta karı/koca arasında sevgili kelimesi daha çok yaygınlık kazanmışken, eskiden bu kavrama karşılık YAR sözü kullanılır ve kişiler birbirlerini “Benim Yarim” derlerdi.
Bu kelimeden kast ettikleri kendilerinin diğer yarısıydı. Çünkü onlar sevdiklerini kendilerinin diğer bir yarısı olarak görürlerdi. Onlar, sevdiği eşleri ile kendilerinin tam olduğunu başka bir tabirle birey olduklarını anlatmak istemişlerdi.
Çünkü her insan aslında yarımdır ve diğer eşini arar. Diğer eşini bulmakla tam olmuş olur. Bu aynı zamanda kadın ve erkeğin İNSAN olmalarının yani tek bir birey olmasının bir araya gelmeleri ile mümkün olduğunu gösterir. İnsan, ancak iki yarının birbirini bulması ile oluşur. Yoksa hep yarım kalır ve yarım olur.
Yar kavramında birliktelik vardır. Ben değil biz vardır. Mükemmelliğe doğru bir evrim, yürüyüş ve ilerleyiş vardır.
Sevgili de ise bireyselcilik vardır. Sevgilide her cins sadece kendi benliğini öne çıkarır. Ben de bir bireyim, şahısım, özgürüm, özelim var, kendi hayatım var gibi klişe cümlelerle hayatı yaşamaya, anlamlandırmaya çalışır. Ama burada ben vardır biz yoktur. Menfaat ve bireysellik vardır. Sevgili kavramı günümüze özgü bireyselleşmiş insana özgü tekil bir kavramdır.
Yar ile sevgili karşılandığında birisinin birlikteliği, diğerinin bireyciliği öne çıkardığını görürüz. İnsan, diğer yarısını bulunca mutlu olur.
Ek
Aslında Kuran da benzer kelime olan zevc yani eş i kullanır. Rum 20 de kendileriyle huzura kavuşacağınız eşler diye ifade eder eş olayını….
İbrahim halil er