CAMİLERİMİZ NEDEN ATIL?
Cami, islam kültüründe hayatın merkezindeydi.
Her türlü sosyal olay, etkinlik cami merkezli organize edilirdi.
Fakat günümüzde cami sosyal hayatın merkezinden çıkmış, sadece üç beş ihtiyarın gittiği mekanlar haline gelmiştir.
Camiyi böyle bir durumdan kurtarmalıyız.
Mahallenin en büyük ve organize yapısını neden atıl bırakıyoruz?
Bu aynı zamanda israf değil midir?
İslamda ibadet yapmak için bir mabede ihtiyaç yok aslında.
Çünkü islama göre yeryüzü bize mescid kılındı.
Tapınağa ihtiyaç yoktur bu dinde.
Cami aslında tapınak olarak değil, bizim sosyal hayatımızı tanzim eden bir mekan olarak oluşturuldu.
Resulullah zamanındaki mecsicdi Nebeviye vaktığımızda her türlü aktivitenin merkezi olduunu görürürüz.
Camileri hangi amaçlarla kullanabileceğimizle ilgili bir kaç fikir/teklif sunmaya çalışacağım. Sizlerde buna farklı fikirlerle katkıda bulunabilirsiniz.
SOSYAL KULÜPLERİMİZİ CANLANDIRALIM
Bizim kültürümüzde; alimlerin meclisleri, dergahlar medreseler ve camiler kulüplerimizdir. Sık sık buralara takılmamız gerekir.
Günümüz batıda sosyal kulüpler bulunmaktadır. Her kes, konum ve seviyesine göre bu kulüplere üye olur, buradaki aktivitelere katılır eğlenir.
Bizim sosyal kulüplerimiz dergahlar, medreseler ve camilerdir. Bu nedenle bu kulüplerimizi tekrar canlandırmamız ve sosyal fonksiyonlarını tekrar kazandırmamız gerekir.
Buraları canlandırdığımızda genç bireylerin kaybolmalarını engellemiş oluruz.
Bugün sosyetik gençler diskoya gidip müzik eşliğinde cezbeye gelmesi (trans olması) modernlik olarak yansıtılıp övülüyor, ama dergahlarda zikrin coşkusuyla cezbeye gelen insanlar öcü gibi gösteriliyorsa bir korku var demektir. (tabi ki şeriata aykırı olmamak koşuluyla)
Sosyal kulüplerimizi canlandırmalıyız. Buraları tekrar ihya etmeliyiz.
Bu mekanları günümüzün imkanlarını da kullanarak cazip hale getirebiliriz…
1. DÜĞÜN/NİŞAN TÖRENLERİ İÇİN
Her türlü düğün, nikah ve nişan törenleri için cami kullanılabilir. Düşünebilir musunuz? düğün ve nikah davetiyelerimizde “falan camide sizleri bekleriz” ifadesi olsa ne kadar güzel olur. Hatta camilerin altında bir yemek bölümü de yapılarak düğüne gelenlere ikramda da bulunabilinir.
Günümüzde evlenen çiftler için düğün masrafı çok büyük bir yekün tutmaktadır. Bu büyük bir israf. Yeni evlenen çiftlerin bu masrafı yapacağına, bu parayla hayatlarını daha düzenli hale getirebilirler. Camide olduğunda bu maliyet de ortadan kalkmış olur.
Ayrıca sokak düğünleri de ortadan kalkmış olur. (Müzikli düğün yapmak isteyenler de en azından nikah ve nişan törenlerini -yani müzikli düğünlerini değil de nişan ve nikahları- camide yapar, düğünlerini bir salonda yaparak masrafı azaltmış olurlar. Yani her kesime hitap etmiş olur.) Bu gelenek yaygınlaştığında insanlar bunu kabul ederler. Hırisityanlar bile evliliklerini kilisede gerçekleştirmiyorlar mı?
Camide nikah veya düğün yapıldığında bu cami o genç çiftlerin hayatında önemli bir yere sahip olacaktır. Onlar için artık bu mekan önemli bir anı, özel bir anı olacaktır.
2. TAZİYELER CAMİDE KABUL EDİLSİN
Yakınları vefat eden insanlar bilir. Gelen ziyaretçileri evde kabul etmenin ne kadar zor olduğunu bilirler. Halbuki böyle bir durumda mahalle camisi bir iki gün için bu taziyeye tahsis edildi, aileler de “taziyeleri falan camide kabul ediyoruz” diye çevrelerine duyursa ne kadar güzel olur. Bu arada camide dualar okunur, hatimler indirilir. Oluşturulan bir mutfakta çay servisi bile yapılabilir.
3. SÜNNET TÖRENLERİ İÇİN CAMİ
Sünnet olayı bir erkek için özeldir. Aynı zamanda aile için de önemli bir olaydır. Sünnet aynı zamanda dini bir vecibedir. Sünnet törenleri için düğün salonları tutulacağına camilerde bu tören yapılsa, dualar ve konuşmalar tertiplense hem çocuk ve hem aile için çok özel olur. Aynı zamanda cami de hayatın merkezine girmiş olur.
4. ÇOCUK OYUN ALANI
Özellikle kışın çocukların oyun oynayacağı alanlar büyük bir ihtiyaç. Halbuki cami namaz dışında boş durmaktadır.
Bu boş vakitlerde (öğlen ve ikindi sonrası) çocuklar için oyun alanı olarak kullanılabilir.
Böylece çocuklar küçük yaşta caminin yolunu öğrenmiş olurlar.
Ayrıca, ezan molalarında oyunlarına ara verir ve yavaş yavaş cemaate de katılmaya başlarlar.
Camiyi kirletecekler, eşyalara zarar verecekler endişesini bir tarafa atmalıyız. Çünkü zaten o cami mahallenin camisidir. Kimin malını kimden saklıyoruz? Bir kaç ihtiyarın gelip oraya sahiplenmesi için mi koca binalar yapıyoruz?
Özellikle kapalı alanlarda oynanan oyunlar burada oynanabilir. Hatta halk eğitim merkezleri buralara spor, rehber hocalar bile gönderebilir. Halk eğitim merkezleri istek olduğunda Kur’an öğretecek hoca bile gönderiyor.
Artık şu klasik zihniyetimizi bir tarafı bırakalım.
5. İMAMLAR/MÜFTÜLER NİKAH KIYDIRABİLSİN
Son düzenleme ile imam ve müftülerin nikah kıydırma yetkisi verilmesi caminin fonksiyonunu artıracağı gibi nikah törenleri için de asli mekan haline getirmiş olacaktır. Ayrıca, birçok evlilikte mihir unutulmaktadır. Nikah töreninde imamın hatırlatmasıyla bu mihir de kayıtlara geçmiş olacaktır.
6. MAHALLENİN KURS VE ETKİNLİK İHTİYACI BURADA KARŞILANIR
Mahallenin ihtiyaç duyduğu her türlü kurs ihtiyacı da burada verilebilir. Halk eğitim merkezleri en az 10 kişinin imzalı başvurusuyla öğretmen gönderebilmektedir. Bunun için, camilerin kullanabilmesi için bir yönetmelik düzenlemesi yeterlidir.
7.EK
Evsizlere yolda kalmışlara ,yatacak yeri olamayanlara , gusül edecek yer yatacak sıcak bir oda , aç açıklara sıcak bir kase çorba, öğrenciler için çay kahve ikramlı kütüphane. Çocuğunun evine sığınmış gündüzleri avm lerde kalan yaşlılar için sığınak .
CAMİLERİ SOSYAL HAYATIMIZIN MERKEZİ HALİNE GETİRELİM
BU KADAR MEKANI İSRAF ETMEYELİM.
İbrahim Halil ER