Günümüzdeki eğitim sistemimizde tartışılan ama bir türlü de yerine bir çözüm getirilemeyen sistem üniversite sınavlarıdır. Benim önerim, bu sistemi tamamen kaldırmak şeklindedir.
Peki yerine ne konulmalı? ya da gençleri Üniversitelere nasıl seçmeliyiz?
Üniversite sınavları yerine bence lise bitirme sınavları getirilmelidir.
Yani öğrenci liseyi bitirince mezun olmak için genel bir sınava girmelidir. Bu sınavda başarılı olamayan liseden mezun olamamalı ve bir yıl daha okumalıdır.
Lise mezuniyet sınavı ile öğrenciler liseden itibaren mezun olmak için mucadele edecekleri gibi, lise diplomasını elde etmek de artık bir birikim gerektirecektir.
Bu sınav sayesinde liselerimizin kalitesi de ortaya çıkacaktır. Yani mezun ettiğiniz öğrenciler sınavı geçmiş mi? geçmemiş mi? kaç puan almış gibi sonuçlar liselerin başarı kategorisini belirleyecektir.
Bazıları büyük liseler ile küçük liselerin veya taşra liselerin dezavantajlı olacağını aynı sınava girmekle haksızlık yapılacağını iddia edebilirler.
Ben bu görüşe katılmıyorum. Bilakis okullar bu puana göre başarı kriteri alacaklarından artık eğitime daha iyi yüklenecekleri gibi, öğrenci ve veliler de okula daha iyi çalışacak ve okullarımız arasındaki makas azalacaktır.
Liseyi bitirme sınavı yıl içinde üç ayrı dönemde de yapılabilir. Böylece öğrenci sene kaybetmemiş olur.
Sınav çeşitli kategorilere göre yapılabilir. Yani tüm liseleri aynı sınav ve sorulara sokmanın bir anlamı yoktur.
Bunlar
1. Genel sınav: Burada herkesin gördüğü ortak bilgiler sorulabilir.
2. Alan sınava. Burada fen, sosyal ve meslek dersleri sınavı olmalıdır.
3. Dil sınavı: Dil sınavında belli bir puan alan dil ile alan okullara yerleşecekleri gibi, buradaki notlar onların hazırlık okumasını ortadan kaldırmalıdır.
Tabi ki bu düşünce üzerinde çalışılarak daha da geliştirilebilir.
İbrahim Halil ER