2 thoughts on “Yahudiler

  1. Yahudilerin Siyasi Tarihleri
    İbraniler: Günümüz Yahudilerin atalarıdırlar. Yahudiler de Sami kökenlidirler. Yani Araplarla aynı ortak soya dayanırlar. Fakat daha sonra Hz. İbrahim’in dinini benimseyenler olarak ayrı bir etnik/dinsel yapıya bürüneceklerdir. Bir nevi Arap kabilesi olan Yahudilerin soyu hz. İbrahim’in İshak kolu üzerinde gelişecektir. Hz. İbrahim’in İsmail nesebi Mekke’de kaldığından orada Arap Amalika kabilesi içerisende gelişecek ve Araplaplaşacaktır. Bu nedenle Peygamberin soyu Musta’reb (yani Araplaşmış denilmektedir). Bu nedenle batılılar Müslümanlar İsmaililer diyecek veya Hacerin çocukları diyeceklerdir. Eski kaynaklar bu şekildeki tanımlamalarla doludur. Onlar kendilerini asil kabul ederken, Müslümanları bir kölenin (Hacer)’in çocukları olarak küçümseyeceklerdir. Hacerin çocukları derken kast ettikleri bu olduğu gibi, Peygamberin asil ve soylu olanın soyundan gelmesi gerektiği tezini de işleyecek, son Peygamberin bu soydan değil de kayıp bir soy olan İsmail’in neslinden gelmesini kabul etmeyeceklerdir. Çünkü onlar için asil soy İshak’ın soyudur ve tüm peygamberler hz. İshak’ın soyu üzerinden gelmişken hz. İsmail’in soyundan sadece hz. Muhammed gelmiştir.

    Yahudilerin asıl nesebi hz. İshak üzerine büyüyecektir.
    Yahudilere İbrani denilmesinin nedeni, Hz. İbrahim’in soyundan geldiklerini söylemeleridir.
    ll. Bin yılda Hz. Musa tarafından Mısır’dan çıkartılarak Filistin bölgesine getirilmiştir. İbrani siyasi tarihi üçe ayrılmaktadır.
    1. Eski Krallık
    2. Yuda Devleti
    3. İsrail Devleti
    İbraniler’in en önemli hükümdarı Hz. Davut (Devit)dir. Bu dönemde Kudüs başkent oldu. Davut’dan sonra yerine oğlu Hz. Süleyman geçti. Bu dönem; İbranilerin en güçlü dönemleridir. Hz. Süleyman’ın ölümü üzerine devlet ikiye bölündü.
    İsrail devletini MÖ:722 yılında Asur kralı ll. Sargon tarafından yıkıldı. Yuda devletini ise MÖ: 586 yılında Babil hükümdarı Nebukadnezar tarafından alındı ve Yahudiler Babil sürgününe gönderildiler.
    Pers kralı ll. Kyros Yahudilerin yurtlarına dönmelerine izin verdi. (MÖ:598) Yahudiler, MS: 70 yılında Roma devletine karşı isyan ettiler. Bunun üzerine Roma, tüm Yahudileri Kudüs’ten sürdü.
    Yahudiler, ll. Dünya savaşından sonra 1948 yılında Filistin’de İsrail devletini ikinci kez kurdular. ibrahim halil er

  2. YAHUDİ TARİHİ İLE İLGİLİ İLGİNÇ BİLGİLER
    Bu sıralar Yahudi tarihi ile ilgili bazı okumalar yaptım ve ilginç gördüğüm bazı notları sizlerle paylaşıyorum…

    Tevrata göre hz. İbrahim’in doğum tarihi M.Ö 1996’dır.
    İbranice aslında Kenanca’dır, O da Fenikecedir, o da Akadca’dır… Hepsi ön Arapça’dır…
    İbraniler Samilerin bir kolu olan Aramidirler. Hz. İbrahim Arami asıllıdır.
    İbranice’de Aramice’nin bir kolu olan Kenanca (Fenikece)’dir…
    İbranice’de/Kenanca’da il/el kelimeleri Allah anlamına gelmektedir. Örnek: İsrail/Allah’ın kulu… Eski Türkçe’de ise devlet demektir.
    İbrahim, “Ab-rahim” veya “Ab rhm” kelimelerden türemiş olup, şefkatli baba anlamına gelmektedir. Tevrat’a göre hz. İbrahim’in ismi önce Abram’dı, daha sonra Rab ona İbrahim adını verdi…
    Hz. İbrahim, Hacer’den sonra da evlendiği Yahudi kaynaklarında geçmektedir.
    Hz. İbrahim’in üçüncü hanımı Kattura’dır.
    Kattura, Medyenlidir ve İbranilerle Medyen halkı arasında akrabalık tesis edilmiştir.
    Rivayete göre Medyen, Hz. İbrahim’in Kattura’dan doğan oğlu’nun adıdır.
    Hz. Musa’da Firavundan kaçtığında Medyene gelmiştir ve o sırada Peygember olan Şuayp Peygamber ile tanışmış kızı ile evlenmiştir.

    i.h.er

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir