Günümüz feminal kadınlar kendilerine karı denilmesini hakaret olarak kabul ederler. Oysa hukuk dilinde karı-koca kelimesi kullanıldığı gibi evlenirken de nikah memuru “sizi karı -koca ilan ediyorum” der. Biz üşenmeyip karı ve koca kelimelerinin etimolojik kökenini biraz araştırdık 🙂 Çıkan mana gerçekten de ibret vericiydi. Atalarımızın neden bu kelimeleri seçtiğini ve bu kelimelerin gelişi güzel konulmadığını anladık.
Efendim neticeye gelelim… Koca; büyük demek, sırtını dayayacağın yüce bir dağ demek ve aynı zamanda yaşlı bilge kişi demektir…. Şimdi şöyle düşünün …. Hiç yüce ve büyük dağların başlarında karı eksik olur mu? Olmaz… Erciyes’i hiç karsız düşünebilir misiniz? Düşünemezsiniz…
İşte o yüce “Koca”nın başında da bir taç gibi “Karı” olur… Yani neden Karı demişler? Dağın başındaki kar anlamında söylemişler… Erkek bir dağ ise o dağın zirvesinde bir gelinlik ve taç gibi onu süsleyen karı mutlaka olur. Kar gibi beyaz, kar gibi temiz ve kar gibi masumiyeti simgeler. Başında karı olmayanda bir eksik vardır. Kar onu örtmeli ki o yüce olduğunu hissetsin. Büyüsün… Başında karı olmayan dağ, yüce ve büyük bir dağ değildir… Karı ve Koca birbirini tamamlayan iki unsur… Tıpkı Kur’anın dediği gibi “kendisiyle huzur bulması için eşini var etti”
İbrahim Halil ER