2 thoughts on “İmam-ı Ebu Hanife ve Hanefi Mezhebi

  1. EBU HANİFE KADILIK TEKLİFİNİ NASIL RED ETTİ? 🙂

    Halife Mansur, kadı yapmak için Ebu Hanife, İbni Şubrume ve İbn Ebi leyla’yı çağırır. Halbuki onların hiçbirisi kadı olmak istemiyorlardı.
    Ebu Hanefi gitmeden önce arkadaşlarına; Ey Şubrume, sen bu işten sıyrılacak, ben ilmi konuşup sıyrılacağım ama ibn Ebi Leyla kadı olmak zorunda kalacak. Gerçekten de dediği gibi olur.
    İbni Şubrume halfenin huzuruna çıktığında şöyle der:
    -Allah’ın selam üzerine olsun ey emirulmu’minin.
    -Aleykumselam
    -Çoluğun, çocuğun, hanımın, atın, katırın nasıllar?
    Halife bu soru üzerine “ben bunu mu kadı yapacağım” diyerek red eder.
    İbni Şubrume olaydan yırtar.
    Sıra Ebu Hanife’ye gelmiştir.
    Halife’nin teklifine
    -Vallahi ben bu göreve uygun değilim, der. Halife de
    -Vallahi sen bu göreve uygunsun der.
    Ebu Hanife
    -Ben uygun olmadığıma dair yemin ettim. Eğer doğru söylüyorsam zaten demek ki uygun değilim. Ama eğer yalan söylüyorsam yalancı birisinin kadı olması uygun değil…
    Bunun üzerine halife kızar ve onu kadı yapmak için zorlar ve en sonunda ölümüne yol açar.
    İbn Ebi Leyla ise sessiz bir insandır. Bu nedenle telife bir şey diyemez ve kadı olur, tıpkı ebu Hanife’nin dediği gibi.
    Ebu Hanife gidince, Halife, adamlarından birisine para verir ve bunu Ebu Hanife’ye vermesini söyler. Ardından der ki: Eğer parayı kabul ederse kafasını kes, kabul etmezse demek ki doğru söylüyor gel, der. Ebu Hanife parayı red eder.

    EBU HANİFE’NİN TALEBELERİNE TAKILMASI
    Bir gün Ebu Hanife, talebeleri Ebu Yusuf ve Züfer ile birlikte yolda yürümektedir.
    Ebu Hanife iki uzun talebesinin ortasındadır.
    Bunun üzerine Züfer, Ebu Hanefe’ye takılmak için yanindaki Ebu Yusuf’a şöyle der:
    شيخنا بيننا كنون لنا der.
    Yani: Hocamız bizim yanımızda lenanın (lam ve elifin) ortasındaki nun gibidir. Böylece kendilerinin uzun Ebu Hanife’nin kısa olduğunu belirtmiş olurlar.
    Bunun üzerine Ebu Hanife şöyle cevap verir:
    لو لا نون لنا لكنتم لا
    Yani lena’nın nunu olmassa (lam ve elifin arasındaki nunu çıkarırsak) siz la لا olursunuz. (Yani siz siz olmazsınız. Yok olursunuz. Lena’yı lena yapan nundur. aradan çıktığında sadece la kalır. o da yok demektir.)
    İbrahim Halil ER

  2. EBU HANİFE KÜNYESİNİN ANLAMI
    İmam-ı Azam Ebu Hanife İslâm’da hukukî düşüncenin ve ictihad anlayışının gelişmesinde önemli payı olup daha çok Ebû Hanîfe veya İmâm-ı Âzam diye şöhret bulmuştur.
    Ebû Hanîfe onun künyesi olarak zikrediliyorsa da Hanîfe adında bir kızının, hatta oğlu Hammâd’dan başka çocuğunun bulunmadığı bilinmektedir.
    Bu şekilde anılması, Iraklılar arasında hanîfe denilen bir tür divit veya yazı hokkasını devamlı yanında taşıması veya hanîf kelimesinin sözlük anlamından hareketle haktan ve istikametten ayrılmayan bir kimse olmasıyla izah edilmiştir (İbn Hacer el-Heytemî, s. 32).
    Buna göre “Ebû Hanîfe”yi gerçek anlamda künye değil bir lakap ve sıfat olarak kabul etmek gerekir.
    Onun öncülüğünde başlayan ve talebelerinin gayretiyle gelişip yaygınlaşan Irak fıkıh ekolü de imamın bu künyesine nisbetle “Hanefî mezhebi” adını almıştır.
    “Büyük imam” anlamına gelen İmâm-ı Âzam sıfatının verilmesi de çağdaşları arasında seçkin bir yere sahip bulunması, hukukî düşünce ve ictihad metodunda belli bir çığır açması, döneminden itibaren birçok fakihin onun görüşleri ve metodu etrafında kümelenmiş olması gibi sebeplerle açıklanabilir.

    İbrahim halil er

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir