Bu iddia eksik ve çarpıtılmış bir iddiadır. Aslında bu konuda tartışma Abdülhamid öncesi döneme 1862 yılında Antepli Munif Paşa’ya dayanır. o, Cemiyet-i İlmiye-i Osmaniye üyesidir. Yaptığı konferansta bu konuyu gündeme getirir. fakat kabul edilmez.
Daha sonra II. Abdülhamit döneminde, 1878 yılında Sivas Mebusu Mehmet Ali Bey’in Eğitimle ilgili tasarıyı Meclis’e sunması tartışmaları yeniden başlatmıştır. Fakat bu da dikkate alınmaz. Ama gazetelerde bu konu şiddetli tartışılır. Aydınlar bu konuda ikiye ayrılırlar.
Abdülhamid dönemindeki çalışma yukarda anlattığım şekilde oldu. Daha sonra biliyorsunuz meclis kapatıldı. İslamcılık düşüncesi öne çıktı. Çünkü ll.Abdülhamid’in İslamcılığı öne çıkarması hemen değil aşamalı aşamalı olmuştur. 93 harbi sonrası ve meşrutiyeti kaldırmasından sonraki süreçtir.
II. Meşrutiyet dِöneminin başlamasıyla alfabe ve harf tartışmalarının
yeniden şiddetlendiği gِörülmektedir.
II. Meşrutiyet’in ilanından bir süre sonra, harf ve yazım kurallarını düzeltmek ve düzenlemek için, Maarif Bakanlığı tarafından komisyonlar oluşturulmuştur. İlber Ortaylı’nın bu çalışmaları ll. Abdülhamid’e bağladığını düşünüyoruz. (1878 yılındaki teklif ile bunu) Fakat bu dönemde artık ll. Abdülhamid yönetimde etkili değildir. Bu çalışmanın doğrudan padişahın destek ve teşviki ile olduğuna dair bir kanıt da yoktur. Varsa kanıtı ortaya koysunlar ve kanıt üzerinde tartışalım. Faraziler üzerine değil.
Ìbrahim Halil ER