Aşağıda resmini verdiğim bir kehanet sosyal medyada ve whatsap gruplarında dolaşmaktadır.
Konuyla ilgili bütün gün bana sorular geldi.
Özellikle Arap sitelerinde yaptığım araştırmada bu kehanetin Arap dünyasında da yayıldığını ve ciddi anlamda konuşulduğunu gördüm.
FAKAT ASLINDA BU GERÇEK DEĞİL
Yaptığım araştırma ve Arap sitelerindeki ilim adamlarının da yaptığı araştırmalar beni haklı çıkardı.
Çünkü kaynak olarak verilen Ahbaruz Zaman isimli eser “Murucuz Zeheb” isimli meşhur tarih kitabının sahibi olan Mesudi’nin dir. Mesudi’nin kitabında da böyle bir bilgi olmadığı gibi, Mesudi son derece değerli bir ilim adamı ve tarihçi olup bu tür bilgilere iltifat etmez.
Fakat ilgili yazıda Ahbaruz Zaman isimli kitaba farklı bir yazar ismi verilmektedir. Bu kişi hicri 463 yılında vefat eden İbrahim b. Sallukiye’dir.
Kaynak olarak geçen Sallukiye’nin kim olduğu da belli değildir. Onunla ilgili bazı rivayetler vardır. İran kökenli olup Abbasiler döneminde ailesinin Müslüman Bağdat’a geldiği ve burada ilim tahsil ettiği, bu isimle bir eser yazdığı, eserin içinde coğrafya ve eski bilimlerle ilgili bilgiler olduğu söylenmektedir. Fakat eser, günümüze ulaşmadığı gibi içeriği de bilinmemektedir.
Sonuç olarak, bu isimle elimizde mevcut olan tek eser Mesudi’nin kitabıdır ve orada böyle bir bilgi bulunmaktadır.
İbrahim Salluki’ye de meçhul bir şahıstır ve kitabı varsa da bize ulaşmamıştır.
Bu nedenle piyasada dolaşan bu bilgi hayali ve uydurma olup insanlarda korku oluşturmaya çalışmaktadır.
Bu bilgiyi paylaşmamın nedeni, sürekli bana whatsaptan bu eserin doğru olup olmadığı hakkında soru geldiğinden dolayıdır.
Uydurma bilgilerden kendimizi sakındıralım.
Zor dönemlerden geçiyoruz… fakat bu dönemlerdeki olaylardan komplolar çıkarmanın anlamı yoktur. Geçmiş dönemlerde de büyük salgınlar oldu, şimdi de oldu ve gelecekte de olacaktır…
Hepinize sağlık ve afiyet diliyorum. Allah’a emanet olun..
Ek
Aşağıdaki resimde bulunan arapça metni şu şekildedir:
:”حتى إذا تساوى الرقمان 20=20، وتفشى مرض الزمان، منع الحجيج، واختفى الضجيج، واجتاح الجراد، وتعب العباد، ومات ملك الروم، من مرضه الزؤوم، وخاف الأخ من أخيه، وكسدت الأسواق، وارتفعت الأثمان، فارتقبوا شهر مارس، زلزال يهد الأساس، يموت ثلث الناس، ويشيب الطفل منه الرأس”.
İbrahim Halil ER