Hristiyanlık mezheplerinden birisi olup İskoçlar arasında yayılmıştır. Günümüzde Kuzey Amerika, Okyanusya, Afrika ve Avrupa’da olmaz üzere toplam 75 milyon müntesibi bulunmaktadır.
Reform hareketleri sonucu ortaya çıkmış genelde protestan ekolu içinde sayılmıştır. Mezhep, ihtiyarların temsilcisi meclisi tarafından yönetilmektedir. Presbiteryen yönetimini kullanan yerel kilise cemaatleri, cemaatin temsilcilerinden ( yaşlılar ) oluşan oturumlarla yönetilir. Presbiteryen mezhebi aslında kökenleri İskoçya hristiyanlarının Paskalya kutlamalarını Roma takvimi yerine Kelt takvimine göre kutlama mücadelesine kadar uzanır.
Kurucusu İskoç teolog ve yazar John Knox’tur. John Knox 1549 yılındaki reformist fikirleri yüzünden İskoçya’dan sürüldü. Fakat daha sonra tekrar ülkesine gelerek görüşlerini halka ve yönetime benimsetmiş oldu. Bir anlamda İskoçların milli mezhebidir. Presbiteryen mezhebi de çoğunlukla İskoçlar ve İskoç-İrlandalı göçmenler tarafından Kuzey Amerika’ya götürüldü .
Ağustos 1560’da İskoçya Parlamentosu İskoç Krallığı’nın inançları olarak İskoç İtirafını kabul etti. Zamanla İskoç İtirafının yerini, Westminster İtirafı ve 1643 ile 1649 yılları arasında Westminster Meclisi tarafından formüle edilen Daha Büyük ve Daha Kısa İlmihaller alacaktı.
İbrahim Halil ER
Ibrahim Halil Er
Günümüz Avrupası hiç de tek bir hristiyan topluluğu değildir. Aralarındaki mezhep ayrılıkları oldukça fazla olup Roma’yı kabul etmeyen milyonlarca hristiyan bulunmaktadır.